На фокус

СЪВМЕСТНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МЕТАЛУРГИЧНАТА ИНДУСТРИЯ, СФ „МЕТАЛИЦИ“ – КНСБ НФ „МЕТАЛУРГИЯ“ - КТ ПОДКРЕПА

 |  Прочетено: 391

Социалните партньори от металургичната индустрия на България подкрепят Антверпенската декларация за Европейска индустриална сделка, приета на 20 февруари 2024 г. на среща на върха на индустрията с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Белгия Александър де Кроо. 

Изпълнителните директори и лидери от енергоинтензивните сектори в Декларацията призовават за Европейска индустриална сделка, която да бъде в основата на Стратегическата програма за 2024 г. – 2029 г. и да допълва Зелената сделка на ЕС. Поискаха от Европейската комисия да превърне това във водеща политика през следващия си мандат, за да запази конкурентоспособността и висококачествените работни места за работниците в Европа.

Има спешна нужда от яснота, предвидимост и доверие в Европа и нейната индустриална политика

Финансовата подкрепа за икономиката на САЩ по Закона за намаляване на инфлацията (IRA) и неговата лесна достъпност, китайският свръхкапацитет и увеличаващият се износ за Европа увеличават натиска върху европейската индустрия. Без целенасочена индустриална политика Европа рискува да стане зависима дори от основни стоки и химикали. Европа не трябва да позволи това да се случи.

Декларацията призовава правителствата на държавите-членки, следващата Европейска комисия и Парламента да приемат и решават предизвикателствата пред индустрията, като  предлагат  следните 10 конкретни действия:

  1. Индустриалната сделка да бъде в основата на европейска стратегическа програма за 2024-2029 г с приоритет конкурентоспособността и облекчаване на бизнес-условията
  2. Публично финансиране на енергоемки индустрии от фонд за внедряване на чисти технологии, тясно координирани с опростена рамка за държавна помощ.
  3. Европа - конкурентен доставчик на електроенергия; приоритет на нови проекти за изобилна и достъпна нисковъглеродна възобновяема и ядрена енергия.
  4. Инфраструктура на ЕС от световно ниво и развитие на трансевропейски мрежи, превръщайки тези проекти в общ европейски интерес, финансирани от Механизма за възстановяване и устойчивост и от структурните и регионални фондове.
  5. Повишаване на суровинната сигурност на ЕС чрез увеличаване на вътрешния добив, устойчива преработка и капацитет за рециклиране.
  6. Увеличаване на нулевите, нисковъглеродни и кръгови продукти; разширяване обхвата на Закона за нулевата нетна индустрия и Закона за критичните суровини. 
  1. Подобряване на единния пазар и интегрираните вериги за създаване на стойност, справяне с фрагментацията, причинена от националното прилагане на европейското законодателство; единен пазар за отпадъци и рециклирани материали и истински европейски енергиен пазар.
  2. Интелигентна рамка за иновации и насърчаване на висококачествена наука, технологични иновации и политики за сътрудничество, които дават приоритет на отвореността и прагматичните резултати.
  3. Нов дух на законотворчество, което създава стимули за бизнеса да инвестира в чисти технологии, без прекалени разпоредби за прилагане и докладване.
  4. Структура на ЕК, която позволява постигането на добри резултати и безпроблемно интегриране на законодателството.

 

Като се присъединява към индустриалните асоциации и представителите на европейската индустрия, които подкрепят Декларацията от Антверпен,

Българската асоциация на металургичната индустрия,

СФ „Металици“ – КНСБ

НФ „Металургия“ КТ Подкрепа

 

призовават:

 

  • Правителството на Р. България и народните представители в 49-то НС да ускорят декарбонизацията на основа на национална Индустриална сделка с предложените в Декларацията от Антверпен  действия.

 

  • Българските представители в следващата ЕК и новите членове на ЕП да бъдат про-активни в своите действия и работят за достойно участие на страната в европейската трансформация и разгръщане реалния потенциал на базовите енергоинтензивни и структуроопределящи за страната индустрии.

 

 

 

Д-р инж. Никола Рангелов

Председател на УС на БАМИ                   

 

 

Васил Яначков                   

Председател

СФ “Металици“ - КНСБ                                                                            

           

 

Людмил Павлов

Председател

НФ „Металургия“ - КТ Подкрепа

 

 

За изтегляне:  https://antwerp-declaration.eu/