На фокус

Проведе се официалната церемонията за награждаване на победителите в ученическия конкурс за ЕСЕ на ТЕМА: МЕТАЛИТЕ – ЗА ДИГИТАЛНА И „ЗЕЛЕНА” ПЛАНЕТА

 |  Прочетено: 920  | 

На тържествена церемония в СТЕМ центъра на ПГ „Цар Иван Асен II“, бе проведено награждаване на участниците в конкурса за есе на тема „Металите – за дигитална и зелена планета“. Конкурсът бе резултат от сътрудничеството между професионалната гимназия, „Химико технологичен и металургичен университет“-София и „Българска асоциация на металургичната индустрия“, под патронажа на кмета на Община Асеновград и с подкрепата на КЦМ АД и Рефран ЕООД.

 

Есетата на участниците бяха оценени и класирани от Комисия на факултета по металургия и материалознание на ХТМУ в състав: доц. д-р Розина Йорданова, доц. д-р Светла Янкова и доц. д-р инж. Росица Гаврилова.

 

Сред акцентите в представените есета бяха приносът на металите за дигитална трансформация и за планета без емисии, както и индустрията в региона и присъствието на метали в нашия бит и свят.

 

Всички участници представиха достойни есета, затова оценяващите излъчиха две първи, две втори и две трети награди. Победителите Виктория Хаджийска от 11 клас и Илия Кумчев от 12 клас получиха голямата награда – таблет, осигурен от КЦМ и Рефран.

 

Сред официалните гости на събитието бяха Иван Добрев, изпълнителен директор на КЦМ АД, Мариана Гуркопашова, главен директор Управление на човешкия капитал на ХОЛДИНГ КЦМ 2000, Никола Рангелов, председател на УС на БАМИ, Политими Паунова, изпълнителен директор на БАМИ, Васил Яначков, председател на синдиката в металургията и Живка Георгиева, директор дирекция Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество.

 

Иван Добрев отправи своето приветствие към участниците в конкурса: „Уважаеми ученици, бъдещи металурзи, имайте самочувствието да учите за металурзи в една държава, която е родина на металургията. Нашата индустрия не само добавя стойност към икономика на страната ни, но е и в основата на нейното бъдеще. 96 от 120-те химически елемента в Периодичната система са метали. Можете да си представите какъв огромен дял е това! И всички тези метали – ЦВЕТНИ като вас със своите невероятни възможности и приложения определят всичко живо и неживо в нашия свят. Искам да благодаря на всички, които участваха в този конкурс и успяха да се потопят в необятния свят на металите!".

 

Никола Рангелов сподели: „Аз представлявам една индустрия, която е не толкова популярна в страната с плодовете на своя труд, но за сметка на това е изключително важна. Голяма част от парите, които влизат в нашия бюджет, постъпват от предприятия като КЦМ и други големи металургични предприятия. Радвам се, че има много младежи като вас, които са избрали този път. Металургията има нужда от хора като вас – знаещи, можещи, мотивирани.“

 

„Ние в България и в лицето на нашите социални партньори, непрекъснато споделяме това, че интереса на младите хора към индустрията е намалял много“ сподели Васил Яначков. „Това ни плаши от гледна точка на бъдещето на индустрията. От момента, в който влязох в тази зала обаче и видях толкова интелигентни лица, толкова ясни погледи, съм спокоен за това, което идва след нас и за бъдещето на металургията.“