На фокус

„Аурубис България“ и испанската Atlantic Copper са домакини на 16-тия Международен конгрес за флаш топене в медодобивната индустрия

 |  Прочетено: 962  | 

Над 120 водещи експерти от целия свят се събират в България и Испания тази седмица, като на 3 октомври посетиха завода на „Аурубис“ в Средногорието

 

Водещите европейски медодобивни компании „Аурубис България“ и „Атлантик Копър“ (Atlantic Copper) - Испания, са домакини на 16-ия Международен конгрес за флаш топене (International Flash Smelting Congress, IFSC), организиран от финландската „Мецо“ (Metso) - създател на технологията. Събитието се провежда в България и Испания от 1 до 7 октомври 2023 г. и събира над 120 водещи експерти от целия свят.

 

На 3 октомври делегатите на международния специализиран форум посетиха завода на „Аурубис България“ до Пирдоп и Златица в Средногорието, за да се запознаят на място с внедрените технологии, програмата за разширяване на производството и декарбонизационната стратегия на компанията.

 

„Истинска привилегия е да посрещнем най-изтъкнатите световни експерти в тази област в България“, каза д-р Хайко Арнолд, главен оперативен директор на Групата „Аурубис“, който е в страната за събитието. „Рециклирането и кръговата икономика са основните стълбове на бъдещото снабдяване с метали, но първичното производство ще продължи да е от жизненоважно значение. Светът се нуждае от много мед, за да успее зеления преход. Такива форуми на високо ниво ни дават отлична възможност да обменяме нови идеи за производството на този ключов метал“, подчерта Арнолд.

 

По време на посещението си в „Аурубис България“ експертите разгледаха металургичното производство с инсталираното тази година година двойно колело за отливане на анодна мед и рафинерията за пречистване на медта до катодна чрез електролиза. Предстои разширяване на капацитета за производство на катодна мед от 230 до 340 хиляди тона на година, инвестиция на стойност 240 млн. лв., с което всички произведени в Пирдоп медни аноди ще се рафинират на място.

 

Рафинираната мед е основен експорт на България и ключова суровина за прехода към нисковъглеродна икономика, е-мобилността и свързаността. Експертите се запознаха и с декарбонизационната стратегия на „Аурубис България“, която предвижда намаляване на преките и непреки емисии с 50% до 2030 г. с поетапно изграждане на ВЕИ за собствено потребление и програми за енергийна ефективност.

 

16-тият Международен конгрес за флаш топене с домакинство в България и Испания е с фокус върху иновациите в медната металургия, кръговата икономика, енергийния преход и дигитализацията. Флаш процесът (топене на медни концентрати в „летящо състояние“) е най-устойчивия и ефективен наличен метод за производството на анодна мед, прилаган в света. Първият специализиран конгрес в тази област се провежда през 1972 г. във Финландия.

 

„Този форум предоставя уникална възможност за срещи с колеги от цял свят за обсъждане на най-новите технологични разработки в медната металургия“, каза Пия Карху (Piia Karhu), президент на Metso за бизнес направление „Метали“. Вълнуваме се да сме домакини заедно с „Аурубис България“ и Atlantic Copper и сме изключително щастливи да видим големия интерес към събитието тази година“, допълни тя.

 

16-тият Международен конгрес за флаш топене IFSC продължава в завода на Atlantic Copper в Уелва, Испания, където делегатите ще бъдат от 4 до 7 октомври.