На фокус

Hellenic Cables изгражда инсталацията на офшорен вятърен парк в Балтийско море с договор за €450.000.000

 |  Прочетено: 932

Cenergy Holdings обяви, че Hellenic Cables S.A., нейното дъщерно дружество за производство на кабели , е получило от 50Hertz Offshore GmbH договор за предаването „до ключ“ на междусистемната връзка на западната офшорна подстанция Gennaker към немската електропреносна мрежа, използвайки две кабелни преносни системи с променлив ток от 220kV.

Както се посочва в съответното съобщение, Gennaker е офшорна вятърен парк в немската акваторията на Балтийско море с планирана инсталирана мощност от приблизително 927 MW. Към днешна дата това ще бъде един от най-големите офшорни вятърни паркове в Балтийско море и следователно ще допринесе значително за амбициозните планове и цели на германското правителство за ускоряване на енергийния преход.

Обхватът на работа на Hellenic Cables S.A. включва проектиране, инженеринг, изграждане, доставка и монтаж, тестване и пускане в експлоатация на две кабелни системи с променлив ток, които ще свържат нова наземна подстанция, разположена близо до Гневиц в Северна Германия със западната балтийска подстанция Gennaker Park.

Двете кабелни системи за променлив ток ще включват 80 км 220 kV подводни кабели и 210 км 220 kV подземни кабели, както и свързани компоненти, и се очаква да бъдат инсталирани и доставени през 2027 г. Стойността на договора е приблизително 450 милиона евро.

Подводните кабели ще бъдат произведени в най-модерният завод на Hellenic Cables S.A. в Коринт, а подземните кабели ще се произвеждат в предприятието в Тива.