На фокус

Знакови лица от бизнеса се събраха за 60-годишния юбилей на КЦМ

 |  Прочетено: 3164  | 

Едно от знаковите предприятия в Пловдив и региона – "КЦМ 2000" ГРУП, събра редица известни лица от бизнеса по повод 60-годишния юбилей на компанията. Бизнес форумът мина под наслов „КЦМ – 60 години развитие“. Освен ръководния екип на компанията, събитието уважиха и редица представители на местна и националната власт, сред които кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител, както и зам.-министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет - Надя Клисурска.

Форумът беше открит от главния изпълнителен директор на "КЦМ 2000" ГРУП Румен Цонев, който поздрави с празника както текущите служители на компанията, така и всички, работили през годините в КЦМ. Цонев отбеляза, че в развитието и производството на компанията са вложени над 1 млрд. човекочаса труд. Главният изпълнителен директор направи и своеобразна ретроспекция на числата, които стоят зад 60-годишната история на компанията.

 

„От създаването си КЦМ е създал над 7 млн. тона метали. Това е продукция, която прави живота на хората по-лесен“ разказа Цонев. „От оловото, което произвеждаме, впоследствие са произведени над 350 млн. акумулатора, което е еквивалент на всички произведени в Германия автомобили за този 60-годишен период“.

 

Другият основен метал, който КЦМ произвежда, е цинкът, който според изпълнителния директор на компанията е ключов за зеленото бъдеще на света. Освен огромния си отпечатък върху българската и европейската индустрия, близо 11 млрд. лева са изплатените трудови възнаграждения от КЦМ, отбеляза Румен Цонев.

 

От данните, изнесени по време на конференцията от ИПИ, стана ясно, че компанията произвежда около 12% от цинка и оловото в страната, като от своя страна това производство генерира между 8 и 19% от приходите в сектора на цветната металургия. От Института пък потвърдиха сериозната социална роля на КЦМ, като според данните им компанията дава около 28% от заетостта в сектора.

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров пък отправи лично приветствие към екипа на компанията и отбеляза, че КЦМ е едно от най-емблематичните предприятия не само в региона, но и в страната. Димитров разкри, че компанията е инвестирала над 1,5 млрд. лева в зелени и високотехнологични мощности, които създават работни места в Пловдив и областта. Кметът на Пловдив пожела още по-големи успехи на КЦМ.

 

Едно от най-знаковите лица на КЦМ – инж. Никола Добрев пожела на компанията да преодолее всички предизвикателства, които днешното време поставя пред бизнеса. Инж. Добрев също акцентира върху ролята на КЦМ върху зелените политики. „Зеленият проект на Европа ще се реализира, но това ще бъде по начин, по който знаещите – техници и инженери ще го реализират и вярвам, че КЦМ ще има дейно участие в решаването на проблемите по зеления проект не само в страната, но и в Европа“. 

 

Поздравителни адреси към компанията бяха отправени от редица други бизнеси и институции, сред които КРИБ, УНСС и КНСБ. Във видеообръщение служебния министър на икономиката Даниела Везиева изрази задоволство, че КЦМ се развива въпреки пандемията и пожела на компанията да продължи да бъде марката на коректността, почтеността и успеха.

 

След официалната част форумът продължи с няколко панела, посветени на бизнеса, индустрията и предприемачеството. Сред лекторите и панелистите личаха имена на светила в индустрията и бизнеса, сред които банкерът Левон Хампарцумян, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, консултантът и експерт Боян Рашев и много други, както и мениджърите на КЦМ. Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са иновациите и инвестициите в човешкия капитал, развитието на кръговата икономика в условия на енергиен преход, както и устойчивото развитие.