На фокус

Антон Петров: Не е редно парите от фонда за енергийна сигурност да отиват само към ТЕЦ Марица Изток 2

 |  Прочетено: 1042

Интервю на председателя на УС в предаването "В развитие"

Металургията в България може да се захранва с възобновяеми източници на електроенергия. Така например стоманодобивната индустрия може да бъде един от акумулаторите в прехода към възобновяеми енергийни източници. Тя може да работи в определени часове и периоди – например когато има повече слънце или повече вятър. Това каза Антон Петров, председател на Българска асоциация на металургичната индустрия, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Заради нарушенията във веригата за доставки, редица суровини изчезнаха. Запасите с магнезий в Европа ще се изчерпат в края на ноември и това създава паника в Европа, защото основният снабдител е Китай"

Търговските войни с Китай обаче са една добра възможност за българската металургия и перспективите са много големи, но е необходима и подкрепа от държавата, за да бъдат предприятията конкурентни. За сметка на това обаче към сектора не са били разпределени над 1 млрд. лева от фонда за енергийна сигурност, в който влизат парите от въглеродните такси, които държавата продава. Вместо това сумата е била насочена към държавната ТЕЦ Марица Изток2.

Така държавата временно запълва дупки, вместо да подпомогне сектора и то в период, в който металите стават все по-търсени. Със зелената сделка се увеличава потреблението на метали, защото са необходими за новите генератори, фотоволтаичните системи и инфраструктура, казва Петров.

Нашата металургия е доста високо развита технологично, като продуктите са с високо качество. В металургията има 4 пъти по-висока добавена стойност, отколкото е средната за сектор преработватели в България, каза Петров.

Един от проблемите за индустрията е снабдяването с електроенергия. Металургията използва 25% от електроенергията в България, но въпреки това продължава да я купува на дневна база, заради липсата на дългосрочни договори и големи търгове. Това е един от основните проблеми, посочи Петров.

Към настоящия момент идеята, че една икономика може да се захранва само от възобновяеми източници, е утопия. За това и ние се надяваме в бъдеще в България да има и нова ядрена мощност в страна. Засега този процес се забави твърде много., посочи Петров.

Цялото интервю гледайте във видеото.