На фокус

“Алкомет” получи наградата “Инвестиция на годината”

 |  Прочетено: 6084  | 

Алкомет получи наградата “Инвестиция на годината” в рамките на деветото издание на националния конкурс “Кмет на годината”. Призът се връчва за първи път, а номинациите бяха направени от кметовете, които трябваше да оценят най-значимите инвестиции в региона си. Получените предложения бяха разгледани от екипа на Economic.bg, който направи цялостна оценка както на конкретната инвестиция - новооткритият цех през септември за механична обработка на профили, така и на влиянието на номинираните компании на регионално ниво. Така наградата стигна до ръцете на председателя на надзорния съвет на “Алкомет” г-н Фикрет Индже.

“Това е една от най-специалните награди. Инвестициите имат огромен смисъл както за населеното място, така и за хората. Благодаря на кметовете, които номинираха направените инвестиции. Това е първата такава награда, която връчваме, Надявам се да остане като традиция”, каза главният редактор на Economic.bg Георги Желязков.

“Изключително благодарни сме на организаторите, че удостоиха с тази награда г-н Фикрет Индже. Той е и почетен гражданин на Шумен. От 20 г. работи за индустриалното развитие на региона и е един от “виновниците” Шумен да бъде мощен индустриален център през последните 10 години. Ще продължим да работим по този начин за бъдещето на региона и бъдещето на България”, каза от своя страна Найден Косев, заместник-кмет по “Образование и култура” в Шумен.

“Най-мащабната инвестиционна програма на Алкомет до момента приключи през 2020г. Инвестирахме близо 89 милиона лева в нова преса и в студеновалцов стан. С последвалата инвестиция открихме нов цех за механична обработка на профили. Ще произвеждаме алуминиеви компоненти, които ще се влагат в електромобили. Изключително много съм доволен като турски инвеститор да инвестирам точно в Шумен и този регион”, каза Фикрет Индже, като благодари за наградата на организаторите на церемонията и на кмета на гр. Шумен Любомир Христов за номинацията.

На церемонията в столицата беше връчен и още един приз с шуменски адрес. Директорът на СУ “Сава Доброплодни“ Албена Неделчева прие наградата за “Дигитално училище“ на България.

Връчването на наградите се състоя на специална церемония на  във Форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“.