На фокус

Съвместно писмо на социалните партньори от металургиятa по повод тежката ситуация на пазара на електроенергия и липсата на мерки от страна на държавата

 |  Прочетено: 1004

Писмото на социалните партньори от металургиятa по повод тежката ситуация на пазара на електроенергия и липсата на мерки от страна на държавата изпратено до Министерки съвет и Народното събрние.

Социалните партньори почертаваат честите проблеми на  българския енергиен пазар, породени от недобро управление в енерийния сектор и липсата на политики за защита на националните интереси. В резултат се създава системен дефицит и рязко покачване на цените, при ненатоварени енергийни мощности в държавните предприятия.  

Особено тревожно е състоянието през последните дни, което доведе производителите до невъзможност да работят, без да трупат огромни загуби от високите цени на електрическа енергия и до взимане на решения за спиране на мощности. Само за няколко дни средното увеличение надмина 70 %, като нивата надминаха тези в много европейски страни, а страната ни изостава с енергийната свързаност и все още няма пълна интеграция с европейския пазар.  Българските производители трябва да работят при по-неблагоприятни условия, спрямо тези от други страни, с който се конкурират на едни и същи пазари. Предвид експортнната ориентация на най-засегнатите сектори, това ще се отрази и на българския износ.

Ако не се вземат незабавни и адекватни на ситуацията мерки проблемът ще прерасне в социален, поради спиране на производства и освобождаване на работниците за неопределено време. Загубите на предприятията от високите цени на електрическата енергия и намаленото производство ще се отразят на заплащането на труда и социалните програми.

Исканяита са за бърза реакция от страна на Правителството и намиране на адекватни решения при създалата се ситуация.