На фокус

Кариера в Аурубис България

 |  Прочетено: 561

За нас изграждането на силна работодателска марка започва от детските градини, а чрез партньорски програми подпомагаме всички общински учебни заведения в Пирдоп и Златица, споделя Гергана Висариева, ръководител "Технически обучения" в Аурубис България в интервю за списание Мениджър.

 

Госпожо Висариева, какъв е интересът на младите към работа и развитие в медодобивен завод?

Отговорът на въпроса „Какъв мечтая да стана, когато порасна?“ рядко е „Искам да работя в завод“. Интересът към кариера в медодобивна компания не се поражда отведнъж. Емоционалният избор за кариерно развитие нерядко предшества рационалния, така сме устроени като хора. Затова от Аурубис работим и в двете посоки - да пораждаме любопитство и да даваме информация. Отворихме вратите си и поканихме младите хора и родителите им да се запознаят на живо с производството и работната среда. Стъпихме в класните стаи на местните училища и в университетите в страната.

 

Как набирате кадри за т.нар. изчезващи професии - заварчици, кранисти, работници в производството?

При нас Employer Branding и социална отговорност са елементи на една и съща стратегия. Преди седем години стартирахме стажантска програма за завършващи ученици от региона, разширяваме я и до днес. Най-добре представилите се правят следващата крачка и продължават нататък в практикантската програма. Професиите, които наричате изчезващи, са заложени в нея. По-близкият ни контакт с учениците обаче не започва в гимназията. Това е финалният етап. Компанията ни се стреми да подкрепя образованието, културата и здравеопазването в Средногорието. Чрез партньорските си програми с Пирдоп и Златица подпомагаме всички общински учебни заведения. Започваме още от детските градини, преминаваме през началните и основните класово, за да стигнем до средното образование и оттам към стажантските и практикантските ни програми. Опитваме се да затворим цикъла. Искаме условията да са такива, че децата да получат добро образование при добра материална база тук, да останат по родните си места и да намерят реализация при нас. Така поддържането на работодателската марка върви заедно със социалната политика.

 

Кои са HR механизмите, с които трайно изграждате отношения с учениците от региона на Пирдоп и Златица?

През последните няколко години сме насочили внимание към партньорската ни програма с общините, като инвестираме средства за организиране на курсове за квалификации, които са ключови за нас. Включваме се в различни кариерни форуми или събития в училищата и района. Организираме формати, в които участват наши колеги, например финансово обучение за учениците в дуалната форма на обучение; изнесени уроци за подготовка на документи за кандидатстване и интерактивни демонстрационни сесии за интервю; подготовка в международни турнири на младите естествоизпитатели (IYNT). финансираме под формата на стипендии успешно представителите се, а отличниците с допълнителни парични Ваучери.

 

Професиите в производството и поддръжката ще бъдат ли заменени от роботи?

Част от тях - да, и този процес започна вече и в базовите индустрии, каквато е нашата. Това няма да доведе до излишък на кадри. Напротив, ще направи задачата ни по-сложна. Автоматизираните процеси се управляват от хора. Тези хора трябва да са квалифицирани. Вече търсим как да разбиваме други модели на компетенции. Това е обща задача на бизнеса и образователната система.

 

До каква степен нашето образование може да отговори на потребностите от нови знания и умения?

В компанията създаваме и адаптираме по естествен път новите професии. Подходът ни с да комбинираме знания и умения от различни специалности от образователните стандарти. Да вземем шлосерството например. Трудно ще видите обява „Търсим шлосер“. Защото търсим „Техник машини и системи с цифрово-програмно управление“. За тази специалност се изискват дигитални знания за изработване на детайли като програмиране и компютърно настройване на металорежещата машина. Как да намерим такъв специалист? Помагаме за създаването му. Участваме в разработването на нови стандарти. Включваме се в проекти за модернизиране на материалната база в училищата, предоставяме възможност за обучение на учители, наши специалисти са обучители и наставници в образователния процес в практикантските програми и дуалното обучение.

 

Последните две години Вашият фокус пада върху дуалното обучение. Какви резултати отчитате от програмата?

Това е съвместен проект на Аурубис, Дънди Прешъс Металс Челопеч. Елаците Мед и по-малки компании от региона. Получихме подкрепа от местните власти, занятията се провеждат в Аграрно-техническата професионална гимназия - Златица. Започнахме с две специалности, сега вече са три. Към момента в паралелките с дуално обучение има 43-ма ученици - 21 от тях са в осми клас, 22 - в девети, наесен се очаква приемът на още 30. Осъществяваме проект по българо-швейцарска програма за сътрудничество. Срокът на обучение е петгодишен и учениците ще придобият специалности, които ще улеснят кариерното им развитие. Първият и най-важен резултат е, че големите компании от региона се обединихме. Интересът ни да има добре подготвени млади хора, които да останат по родните си места и да намерят работа тук, е общ. Сега работим за модернизиране на базата, адаптиране на учебния материал и плавното навлизане на учениците в реална работна среда.

 

Какви са ползите от ранното кариерно ориентиране и какво родителите на учениците трябва да знаят за него?

Добре е родителите да наблюдават и насърчават силните им страни още от ранна възраст, да стимулират развитието им в избрана посока. Пазарът на труда отдавна дава индикации за какви професии има дефицит и какво се търси. Трябва да подпомагат откриването на уменията, които са част от желаната професия, и в коя друга позната специалност тези умения присъстват. Колкото един човек е по-сигурен в това, към което иска да се насочи и да прави, толкова е по-успешен в живота си и в професионалната реализация.

 

Защо един млад човек да избере кариера в "Аурубис"?

„Аурубис“ има над 150-годишна история. Медодобивният завод в България е създаден преди 60 години, минал е през различни етапи на развитие и днес е една от най-успешните компании не само в България. Когато уважаваш традициите и надграждаш, резултатите не закъсняват. Уважението поражда отговорност. Отговорността създава перспектива. Така е и с възможността за работа при нас. Затова търсим не просто работници за вакантни работни места, а хора с мотивация и готовност да продължат да се учат и повишават квалификацията си. Компанията дава тези възможности.