На фокус

Президентът Румен Радев даде старт на мащабна инвестиция в „Алкомет“ АД

 |  Прочетено: 380  | 

Проектът „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан и съпътстващи съоръжения“ ще осигури увеличаване на производствения капацитет, ще разкрие нови 160 работни места, ще гарантира висока конкурентоспособност и разширяване на пазарния дял на компанията.

 

Инвестицията от 140 млн. лв. предвижда в „Алкомет“ да се изгради и оборудва втори Леярен цех на площ от 5000 кв. м. Ще се оборудват допълнително Леярен цех 1, Пресов цех и цех Механична обработка. Ново оборудване ще се инсталира във Валцов цех 1, който ще се разшири, и Валцов цех 2. Средствата ще бъдат вложени в увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване. Air Pure система ще се инсталира във Валцов цех 2. В системата ще се извършва улавяне на маслените аерозоли от универсалния фолиев стан, отделяне на маслото от въздуха и връщането му обратно в производствения процес.

 

Планирано е и изграждане на нов леярен цех, в който ще бъде монтирана високотехнологична линия за леене на рулони. Тя ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулаторни батерии.

 

Ще бъде монтирана и нова маса за леене на заготовки с диаметър 12 инча. За Първи леярски цех е планирана нова аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене.

 

В пресовия цех са предвидени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7″ и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12″ и с дължина 1500 mm.

 

В аутомотив цеха ще бъде изградена нова линия за пасивиране – високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Тя е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли, обясниха от фирмата.