На фокус

Европейските индустрии за чисти технологии и ключови доставчици на материали призовават за споразумение на ЕС за чиста промишленост и спешни действия, за да остане Европа в световната надпревара за чисти технологии

 |  Прочетено: 1025

Европейските асоциации - EUROFER, Eurometaux, Cefic, EUROBAT, Hydrogen Europe, RECHARGE, SolarPower Europe, WindEurope, представляващи индустриите за екологично чисти технологии в Европа и техните доставчици на ключови суровини вятър, слънчева енергия, водород, батерии, стомана, метали, химикали, в съвместно писмо до председателите  на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, призовават за споразумение на ЕС за чиста промишленост и спешни действия, за да остане Европа в световната надпревара за чисти технологии.

Асоциациите се обединяват в подкрепа на ангажимента на председателя на ЕК, г-жа Урсула фон дер Лайен, че „бъдещето на нашата индустрия за чисти технологии трябва да бъде направено в Европа“ и призовават за спешни и всеобхватни действия от Европейската комисия и правителствата на държавите-членки за максимизиране на потенциала за растеж на Зелената сделка и осигуряване на устойчива бизнес среда за веригите за доставка на чиста енергия в Европа, от суровината до крайния продукт. За целта, асоциациите настояват за споразумение за чиста промишленост на ЕС и увеличаване на инвестициите и конкурентоспособността с пет централни стълба:

  1. Ново гъвкаво финансиране на ниво ЕС: което означава по-лесен достъп за компаниите до съществуващите финансови инструменти на ЕС на първо място и нови източници на финансиране на ниво ЕС, специално предназначени за веригите за доставка на чиста енергия в бъдеще;
  2. Ускорено издаване на разрешение за производство и внедряване, наложено на национално ниво;
  3. Конкурентни цени на енергията;
  4. Равнопоставени условия за отворена стратегическа автономия: Европа трябва стратегически да проектира своите промишлени и търговски политики, за да подкрепи целите на производството на чисти технологии и веригата за доставки.
  5. Подходящи пазарни стимули за развитие на цялостни вътрешни вериги за доставки.

 

Споразумението ще създаде условия Европа да се завърне в глобалната надпревара за чисти технологии, сигурен европейски енергиен преход, изграден от европейски работни места с устойчиви суровини и зелени индустрии. Всяко забавяне стеснява възможностите на ЕС за осъществяването на амбициозните цели на зеления преход.