На фокус

Международни експерти по оловото и цинка обсъдиха декарбонизацията и кръговата икономика на среща в Пловдив

 |  Прочетено: 897

В периода 30 август – 1 септември 2023 г. в гр. Пловдив се проведе 71 Международна среща на експертите по оловото и цинка към GDMB. 

Домакин на събитието бе ХОЛДИНГ КЦМ 2000, а организатор - GDMB (Дружество на металурзите и миньорите в Германия) - международен форум за техническо – научен обмен на опит между индустрията, науката и публичните власти и е важна част от международната мрежа в областта на добива на суровини и цветна металургия.

Обсъжданите от над 100 експерти от 18 държави теми бяха декарбонизацията, рециклирането, кръговата икономика и съвременните екологичните технологии в металургията. 

 

Иван Добрев, изпълнителен директор на КЦМ АД: „Когато говорим за постигане на цели, свързани с декарбонизацията, всички се обръщат към нашата индустрия. Наричаме я тежка. Но тя е тежка не защото произвеждаме тежки метали, а защото нещата се случват по начин, по който могат да се случат. Със съответното време, със съответните инвестиции, които към този момент не съответстват на тези амбиции, за които говоря. Бързото декарбонизиране на индустрията, което се иска, от днешна гледна точка е практически невъзможно в тези срокове. И това не го казваме само ние, казват го и колегите от Германия, Белгия, Италия. Металургията не може без въглерод, а зеленият преход е немислим без метали. Тоест, тук има логика, която трябва да се спазва.“

 

Сабина Грунд, асоцииран директор на "Международната цинкова асоциация за устойчиво развитие": "Без цветни метали Зелената сделка няма да има успех. Цветните метали са изключително важни за съхранението на енергия, основно цинка и никела. Относно декарбонизацията, нашата организация е разработила карта за цялата цинкова индустрия. Ключовите аспекти са, че цинковите производства използват голямо количество ел. енергия, затова декарбонизирането на снабдяването с енергия е ключово за декарбонизирането на цинковата индустрия. На срещи като тази днес обсъждаме и останалите фактори за декарбонизацията, като използването на въглищни продукти и горива. Заменянето на въглерода като редуктор в процесите е важна тема за нас, но дали навсякъде може да се замени с водород, все още се проучва, защото всеки процес е различен и може би не навсякъде водорода е подходящ".

 

Лоренцо Мароти, мениджър "Химическо управление" на Европейска асоциация на металите: "Компании като КЦМ в България са изключително важни за развитието на индустрията на цветни метали и това прави и компанията и страната ви стратегически партньори за в бъдеще. Защото, говорейки за зелени технологии, зелена енергия - фотоволтаици, акумулатори, електрификация - за всички тях имаме нужда от метали като олово, като цинк. Тези метали са есенцията на цялата технология на Зелената сделка."

 

През третия ден от програмата делегатите посетиха Оловен и Цинков завод на КЦМ, където имаха възможност да се запознаят с постиженията, иновативните технологии и успешните проекти за устойчиво развитие и опазване на околната среда на компанията.