На фокус

„Алкомет“ откри нов цех за механична обработка на алуминиеви профили

 |  Прочетено: 5467  | 

На 15-ти септември се състоя откриването на новия цех за механична обработка на алуминиеви профили в Алкомет АД. Специални гости на събитието бяха посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров. Поради наложилите се противоепидемични мерки се наложи копманията да ограничи броя на поканените и откриването се направи в много тесен кръг от хора.

Новият цех бе успешно въведен в експлоатация в началото на 2021 г. Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв. , като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок.

 

„Проектът е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията. Работихме неуморно, за да успеем да спечелим първите си автомобилни проекти и да бъдем квалифицирани като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение. Надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25% поне като дял от пресовото ни производство. Гордеем се, че сме част от процеса на мащабни реформи, които се извършват в автомобилната промишленост“, поясни Валерия Колева, директор продажби пресови продукти.

Алкомет вече има сключен дългогодишен договор с известен автомибилен производител. В момента е на етап прототипно и предсерийно производство, а серийното производство се очаква да стартира в началото на 2022 г.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти. Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.