На фокус

Българската металургия се нуждае от извънборсов ток, за да бъде конкурентна

 |  Прочетено: 188

Политими Паунова, изп. директор на Българска асоциация на металургичната индустрия в предаването "В развитие"

Предприятията в металургичния сектор са успели в пъти да намалят потреблението си на електроенергия, но настоящият скок в цените ще се отрази негативно на всякакви бъдещи инвестиции в модернизирането на производствата. Секторът не може да прехвърли увеличението върху потребителите, защото предлага продукцията си на борсата в конкуренция със световните компании. Това заяви Политими Паунова, изпълнителен директор на Българска асоциация на металургичната индустрия, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Европейската индустрия е излязла с документ, в който излагат основните причини за настоящата ситуация. Това са дисбалансът на пазара на природния газ, сезонните фактори за производството от ВЕИ, изключването на мощности на АЕЦ, и ръстът в цените.

"Налага се актуализация на правилата за работа на енергийните пазари с оглед създаване на условия за гарантиране на инвестициите в по-дългосрочен план. Говори се за мониторинг на този пазар, за да не се създават прекомерни надежди, че той ще се регулира сам. Свидетели сме на доста изкривявания, включително и в България", каза Паунова и даде за пример проведения търг за количества от АЕЦ, който е бил изкупен от търговците, а не е достигнал до индустрията. 

"Предложените мерки не решават в перспектива проблемите и трябват по-генерални мерки... Има производства, в които енергията е от порядъка на 40% от разходите - никакво друго перо не може да покрие тази увеличена стойност."

Това, което ни прави по-различни от конкуренцията в Европа е, че в България не се прилагат някои практики, които са разрешени от Европейската комисия, каза Паунова. Това са финансовият механизъм за компенсация на непреките разходи за въглеродни емисии и извънборсовите договори за доставка на енергия.

"Нашите конкуренти в Европа не купуват на борсата и имат дългосрочни споразумения - при нас това не е разрешено", каза Паунова.

Секторът е структурен за българската икономика, но и особено важен за предлаганата "зелена сделка" на ЕС. В България има компании, които работят с най-добрите и модерни световни технологии.

"Надделява вярата, че проблемите ще бъдат преодолени и ще се намери баланс, но трябва да има бързи и адекватни решения както на ниво ЕС, така и на национално. Винаги могат да се намерят схеми, които да подпомогнат една толкова важна индустрия. Това не е металургията на миналото, а на бъдещето."

В коментар за въвеждането на въглеродния данък по границите на ЕС, Паунова заяви, че той няма да реши проблемите на индустрията и заплахата от износ на производства. "Трябва да останат дългосрочните споразумения, безплатните квоти и държавните помощи за търговията с емисии."

Целия разговор може да гледате във видеото.