На фокус

Две прекрасни събития, насочени към младите хора в България, се проведоха в КЦМ

 |  Прочетено: 1097

Kато част от мащабната програма за отбелязване на 60 годишния юбилей на КЦМ и при спазване на всички актуални противоепидемични мерки и предписания, бе проведен „Ден на отворените врати за студенти". Един дъждовен ден, изпълнен с много слънчеви усмивки и добро настроение.

Студенти от 7 различни университета – Химикотехнологичен и металургичен университет-София, Технически университет София - филиал Пловдив, ПУ „Паисий Хилендарски“-Пловдив, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – Пловдив, АМТИИ „Професор Асен Диамандиев“ – Пловдив и Аграрен университет – Пловдив, имаха възможност да се запознаят отблизо с високотехнологичното оборудване, оптимизациите и инвестициите, осъществени от компанията през последните години. Бяха посетени Оловно и Цинково производство, Химична лаборатория, Пречиствателна станция за отпадни води, Лаборатория по екология.

 

Денят продължи с представяне на носителите на „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2021-2022 година. Финансова подкрепа на обща стойност 25 200 лв. ще получат осем младежи от седем различни университета в България и чужбина, а изучаваните от тях специалности са в сферата на инжинеринга, медицината, химията, машиностроенето, графичния дизайн. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 ГРУП, приветства студентите и сподели:

„Стипендията на КЦМ 2000 Груп има две много важни характеристики. Първо ние се опитваме да подпомогнем учебния процес на студенти от всички области на познанието. Нашата идея е да се опитаме, поне малко, да подпомогнем студентите, които искат да учат. В коя сфера на познанието, няма никакво значение. Вие ще се включите в тази огромна промяна, в този младежки потенциал, който е необходим на нашата държава. Тоест, ако вие сте добре реализирани, всички ние ще бъдем добре. Втората особеност на стипендията е, че младите хора нямат ангажимент и задължение да работят в нашата компания след дипломирането си. Важното е да се учите, да се развивате в сферата, която се избрали. А наша работа, на управлението на мениджмънта на нашата компания, е да създадем и да развиваме такава компания, която да бъде интересна за работа на студенти като вас“.

 

Впечатления споделиха и самите студенти:

 

Стела Стойкова, специалност "Информатика и информационно управляваща техника": Впечатлена съм от желанието на компанията да подпомага както студенти, така и деца в неравностойно положение и в същото време да се грижи за екологичното състояние на производството си, покривайки най-високи стандарти.

 

Велин Налбантов, специалност "Графичен дизайн и фотография": Стипендията, която КЦМ ми предоставя ще инвестирам в закупуването на нова техника, която да използвам по време на моето обучение в академията, а и в работата ми занапред.

 

Иван Нейков, специалност "Химично инженерство": Това, което ме впечатли по време на обиколката ни из КЦМ днес, е как постоянно се обновяват производствата - видях много площадки, готови за изграждане на нови и модерни производства и съоръжения. Избрах да кандидатствам за Стипендия КЦМ, защото компанията ме привлече като един на големите производители на олово и цинк в световен мащаб. Бих искал един ден да работя в подобно производство.

 

Екатерина Георгиева, специалност "Химия": Свикнала съм да виждам процесите, които видях в КЦМ днес в минимални размери в лабораторията в университета и това, което видях, е наистина уникално! Малко са предприятията, предоставящи такъв шанс за младите хора. Ще използвам стипендията за допълнителни курсове и специализация, които биха ми позволили да достигна нивото на професионално развитие, към което се стремя.

 

Лилия Пачалова, специалност "Медицина": Благодарна съм на възможността, която ми е дадена, макар испециалността ми да е непряко свързана с цветната металургия.

 

Атанас Дуковски, специалност "Инженерна информатика": Винаги съм имал интерес към производството на метали и тежката индустрия, останах впечатлен от завода, който видях днес!

 

Кремена Дръндева, специалност "Общо машиностроене на немски език": Много съм впечатлена от компанията, която посетихме днес, особено от това как се използват всички материали и усилията, които се полагат за опазването на околната на среда. Обмислям да продължа обучението си в Германия, благодарение на стипендия КЦМ това вече е възможно, но ще се завърна да работя в България!