На фокус

Металите са поскъпнали между 30 и 70 процента от началото на годината

 |  Прочетено: 414

Интервю на Антон Петров – Председател на УС на БАМИ в предаването  „Преди всички'' по Програма Хоризонт

 

Фокусирани върху галопиращите цени на газа, петрола, горивата и тока, сякаш  не остава време да погледнем какво става с цените на металите - суровините, чиито цени зависят най-много от нивата на енергоносителите. Металите са поскъпнали между 30 и 70 процента от началото на годината. Основните причини са повишеното търсене, недостиг на суровините, резкият скок на цените на енергоносителите. 

"Както всички цени, така и на металите преживяха ръст тази година - ръст дължащ се и на недостиг, и на всички складове, които бяха намалили до минимум складовите наличности заради пандемията, ръст на производството в световен мащаб. През второто тримесечие официално се отчете, че ръста на промишленото производство в Европа е 13%. Това е огромен процент и той поражда ръст на търсенето  и потреблението", каза за БНР Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия. 

По думите му в стоманодобива цената на тока е  около 30% от себестойността на продукцията.

 "Някои метали поскъпнаха до около 70-80% от това, което бяхме свикнали да виждаме, други -30-40. Нека да кажем - между 30-60-70% процента има ръст на цените, има и двойно поскъпнали, но това са амплитуди, които са временни, те ще се изравня, ще се успокоят цените, но ще се успокоят цените на много по-високо ниво, отколкото бяха преди пандемията“, допълни Петров.

Според него цените на металите ще се повишат през есента на 2021 година.

"Моето мнение е, че в началото на следваща година и второто тримесечие на следваща по-скоро ще се нормализират на по-високо ниво от това, което сме свикнали да ги виждаме“.

 

Повече можете да чуете в звуковия файл от ТУК