На фокус

Примиерът на България Бойко Борисов и министърът на икономиката Лъчезар Борисов посетиха КЦМ

 |  Прочетено: 2028

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Лъчезар Борисов бяха на посещение в КЦМ. Поводът за визитата им бе връчването на Сертификат за инвестиция клас А на проекта Технологично интегриране на КЦМ, който е  в размер на 130 млн. евро.

„Благодарни сме, че имаме в България такъв иновативен и природосъобразен завод. Министерството на икономиката ще подпомогне проекта Ви със съответната инфраструктура“, обеща Лъчезар Борисов, връчвайки сертификата на Иван Добрев, Изпълнителен директор на КЦМ АД. Премиерът поздрави ръководството на КЦМ и за това, че по време на криза българската икономика и конкретно КЦМ продължава да привлича инвестиции и да пази работни места, като подчерта, че в КЦМ работят 2000 човека, а тук се преработват изцяло и произведените от близо  4000 миньори в Родопите оловни и цинкови концентрати.

Румен Цонев, ГИД на КЦМ 2000 ГРУП и своеобразен домакин на гостите, използва случая да благодари за подкрепата, оказана от българската държава и нейните институции, без която е трудно осигуряването на финансиране за проекти в такъв мащаб. В същото време сподели с премиера основния и неотложен проблем, който стои в момента пред българската индустрия, а именно намирането на решение за компенсиране на щетите, които търпят българските производители заради високите цени на въглеродните емисии, които индиректно са включени в цената на електроенергията. Цонев отбеляза, че  за същото годишно производство на цинк например, производителите в останалите страни от ЕС заплащат с 5-6 млн. евро по-малко в сравнение с КЦМ. Това, разбира се, води до намаляване конкурентоспособността на нашите метали, а  държавата следва да подкрепи българските производители, като им осигури поне равнопоставеност на международния пазар. Той изрази оптимизъм, че в скоро време този въпрос ще намери адекватен, законодателен отговор.

По време на официалната си визита, гостите имаха възможността да посетят завода, а основните въпроси, които бяха дискутирани, бяха в сферата на екологията, иновациите и кръговата икономика. Акцентите в обиколката бяха двата завода – за олово и цинк, рампите с готова продукция и външните пазари на компанията. Особено впечатляваща за гостите със своята уникална технология бе инсталацията на новия оловен завод, където бе разяснено прилагането на кръговата икономика и практическата липса на твърди отпадни продукти в КЦМ в количества, вредящи на околната среда.

В дългогодишната история на КЦМ това е първото посещение на министър – председател на страната, а поредното получено отличие идва в навечерието на 60 годишнината от създаването на компанията. 

 

Линк с видеоматериал от ТУК