На фокус

Никола Добрев към студенти: За да станете топ мениджъри, трябва да тръгнете от дъното

 |  Прочетено: 1502

Aз съм тръгнал от най-ниско платената позиция в комбината, за да стигна до най-високото място в йерархията. Никога не съм мечтал да съм топ мениджър, а да се занимавам с наука, но така се случи. Ако искате да сте на върха, трябва да работите упорито и да обичате това, което правите.” Това са думи на доц. д-р Никола Добрев, председател на съвета на директорите на КЦМ 2000 АД, които той каза на студенти от Факултета по икономически и социални науки в Пловдивския университет "Паисий Хлинедраски.

Това бе първа от поредица срещи с изтъкнато стопански лидери, които "Мениджър" и Факултета по икономически и социални науки ще организират.

Никола Добрев разказа историята на своето управление в пловдивския Комбинат за цветни метали, едно от най-големите производствени предприятия в страната – от периода на оцеляване в нестабилните 90. години на миналия век, до достигане на конкурентоспособност на световните пазари в наши дни.

„В началото на прехода държавата ни забрави, което бе хубаво, защото не ни пречеше”, каза г-н Добрев.

Той разкри пред студентите, бъдещи мениджъри, своята визия за успеха. „Успех е когато се чувстваш доволен от постигнатото, а не когато се опитваш да впечатлиш другите и очакваш тяхното признание”, каза още той. И увери младите хора, че никой не може да успее сам и всяко високо постижение е дело на екип, а всяко самозабравяне играе лоша шега на лидерите. Подчерта и изключителната важност на технологичната адекватност на едно производство, защото науката и индустрията се развиват все по-бурно и никой няма шанс, ако не е адекватен на този технологичен напредък. В КЦМ знаят какво ще правят до 2030 година и как реагират на евентуална икономическа криза, увери той.