На фокус

ЕТЕМ БЪЛГАРИЯ отделя производството на екструдирани алуминиеви профили

 |  Прочетено: 6755

Дъщерното дружество на Viohalco SA, Етем България, взе решение за отделянето производството на екструдирани алуминиеви профили и допълнителната обработка на алуминиеви профили като сключва инвестиционен договор с Gestamp.

Viohalco SA съобщава, че Съветът на директорите на изцяло притежаваното от него дъщерно дружество Етем България ЕАД („Etem Bulgaria"), дружеството за екструзия в алуминиевия  сегмент на Viohalco SA, реши на 7 януари 2019 г. отделянето на производството на екструдирани профили и допълнителната обработка на алуминиеви профили за автомобилната индустрия в две дъщерни дружества на Етем България.

Гореспоменатото решение ще послужи за целите на инвестиционното споразумение („Споразумението"), с което Етем България е сключила договор с Gestamp, водеща глобална група, специализирана в  проектирането, разработването и производството на метални компоненти и системи за автомобилната индустрия. Като част от споразумението ще бъдат създадени две съвместни предприятия, които ще се съсредоточат върху екструдирането и допълнителната обработка на алуминиеви профили за автомобилната индустрия, като в тази инвестиционна програма през следващите три години ще бъдат реализирани около 30 млн. Евро за инсталиране на нова преса за екструзия и оборудване за допълнителна обработка на алуминиеви профили в България.

Споразумението ще засили позицията на Етем България в автомобилния сектор и ще докаже, че фирмата може успешно да отговори на повишеното търсене на алуминиеви продукти, следвайки развитието и новите разработки на автомобилната индустрия.

Гореспоменатото споразумение подлежи на разрешителен режим от страна на европейските и турските регулатори за защита на конкуренцията.

 

ЗА ВИОХАЛКО

Viohalco е белгийска холдингова компания на редица водещи  металообработващи компании в Европа. Тя е регистрирана на Euronext Brussels (VIO) и на Атинската фондова борса (BIO). Дружествата на Viohalco са специализирани в производството на продукти от алуминий, мед, кабели, стомана и стоманени тръби и са ангажирани с устойчивото развитие на качествени, иновативни и с добавена стойност продукти и решения. С производствени мощности в Гърция, България, Румъния, Русия, Австралия, Бившата Югославска Република Македония, Турция, Обединеното кралство и Холандия, компаниите на Viohalco заедно генерират годишен приход от 3,7 млрд. Евро. Портфолиото на Viohalco включва специализиран сегмент за технологии и R&D, както и дейности за рециклиране и услуги за управление на отпадъците. Освен това компанията Viohalco и нейните компании притежават инвестиции в недвижими имоти, главно в Гърция, които генерират допълнителни приходи чрез търговското си развитие.