На фокус

Алкомет АД постави начало на дуалното обучение по „Металургия на цветните метали“ в Шумен

 |  Прочетено: 4164

С тържествена церемония бе открита новата учебна 2018/2019 година в Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ – гр. Шумен. Училището посреща осмокласници в специалностите „Приложно програмиране“, „Компютърна техника и технологии“, „Автотранспортна техника“ и „Автомобилна мехатроника“. Приветствено обръщение към учениците направиха инж. Галина Младенова – директор на гимназията и Мая Блъскова – експерт „Връзки с обществеността“ на Алкомет АД.

Тази година е осъществен прием по две нови специалности - „Електрообзавеждане на производството“ и „Металургия на цветните метали“, в която обучението ще се реализира с подкрепата на „Алкомет“ АД гр. Шумен. С това се поставя началото на дуалната форма на обучение в областта на цветната металургия в Шумен. Проектът има за цел да стимулира професионалната ориентация на учащите, както и да осигури подготвени кадри за производствените нужди на предприятието.

Председателят на Надзорния съвет на Алкомет АД – Фикрет Индже се срещна с ученици и родители в новите специалности „Електрообзавеждане на производството“ и „Металургия на цветните метали“ и обсъдиха предизвикателствата пред новите паралелки.

 Учениците в специалност „Металургия на цветните метали“ ще имат възможност да придобият знания в областта на металургията и ще имат практически упражнения с най-модерни машини и инструменти. За  учениците от 8 и 9 клас предприятието дава възможност за 5 ежемесечни стипендии по 50 лв. За 10 и 11 клас 5 стипендии по 65 лева, а за завършващите ученици 5 стипендии от по 100 лева. Фирмата осигурява още учебници, безплатен транспорт за социално слаби ученици, безплатно работно облекло и храна по време на практически занятия.  

Осемнадесет осмокласниците в паралелките „Електрообзавеждане на производството“ и „Металургия на цветните метали“ получиха рекламни подаръци, осигурени от Алкомет АД.